Cu „Moradavaga” prin cartier sau cum se pot schimba lucrurile chiar de la firul ierbii

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În perioada 24-28 aprilie 2017, am avut 2 invitaţi străini în zona „La Terenuri”: Manfred Eccli şi Pedro Cavaco Leitão, într-un cuvânt: Moradavaga. I-am cunoscut mai bine pe aceşti arhitecţi vara trecută în … Siberia, la Krasnoyarsk. Atunci am avut ocazia să lucrăm cot la cot pentru Recycling Art Festival. Am fost impresionat de modul foarte sensibil prin care Manfred şi Pedro populează spaţiu public cu instalaţiile artistice sau arhitecturale care se relaţionează constant la utilizatori. Arta nu mai este obiectul din muzeu pe care nu ai voie să îl atingi, ci dimpotrivă, te invită la joc. Jocul este un element foarte important în lucrările celor doi: de la animale imense subacvatice care te invită la comunicare (Vernie), la roţi imense care vor să fie acţionate (Sunwheel) sau scări din schele pe care poţi să scrii mesaje către ceilalţi concitadini. Site-ul lor www.moradavaga.com este o arhivă impresionantă de proiecte care mai de care mai jucăuşe. Văzând cât de apropiaţi sunt de modul în care gândim lucrurile în proiectul ‘La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur’, m-am gândit să îi invităm să lucreze împreună cu noi în cartier.

Jumătate de an mai târziu, Pedro şi Manfred au aterizat la Cluj. Nu ştiam exact ce vom construi împreună cu ei, dar din discuţiile de pe Skype, mi-au mărturisit că îi inspiră terenurile de tenis din zonă sau blocurile turn care înconjoară zonă ‘La Terenuri’. Un grup de studenţi arhitecţi şi peisagişti erau nerăbdători să lucreze împreună cu ei în Mănăștur.

În prima zi şi a doua zi ne-am întâlnit la Cinema Dacia, am vizitat zona verde de sub pădure şi am început să ne imaginăm cum am putea să facem o legătură între spaţiul Cinema-ului şi zona ‘La Terenuri’. Ideea noastră – a colectivului care coordonează proiectul ‘la Terenuri’ – a fost să creăm nişte obiecte care să facă legătura între spaţiul cultural al Cinema-ului Dacia şi zona verde, pe care iniţiativa noastră a activat-o începând din 2013. Aceste device-uri ar materializa şi mai mult relaţia dintre cultură, comunitate, timp liber, grădinărit sau sport pe care proiectul nostru vrea să o construiască. După o discuţie comună am ajuns la concluzia că aceste obiecte trebuie să fie mobile şi pretabile a se instala în cele mai diverse situaţii din cartier: în scuarul urban din fața Cinema-ului, în parcurile de joacă, pe alea pietonală din zona ‚Minerva’, pe drumul către zona verde, pe platoul ‘La Terenuri’, pe terenurile de sport sau în pădure. Ce ni s-a părut fascinant era rapiditatea cu care decorul urban se schimbă în Mănăștur. Ne-am imaginat cum de Zilele Mănășturului 2017, dacă e nevoie de o masă lungă pentru un picnic ad-hoc, aceste obiecte de mobilier pot fi foarte uşor transportate şi asamblate în  configurația dorită. De asemenea, puse pe verticală pot fi locuri de relaxarea, sau, de ce nu, locuri de unde poţi să priveşti un meci de tenis sau baschet ‘La Terenuri’.

A treia şi a patra zi nu am mai stat pe gânduri şi am improvizat un atelier de tâmplărie ‘La Scenă’: unii tăiau lemnul la circular, unii asamblau elementele tăiate, iar alţii lăcuiam obiectele rezultate.  Între timp, stăpânii de câini se uitau la noi cu puţină neîncredere, dar nu s-au gândit să ne ajute.

Un grup de copii au venit să încerce scaunele înalte imediat ce le-am ridicat către cer. Unii dintre ei îşi făceau selfie-uri, altora le era frică să se urce.

În a cincea zi le-am plimbat prin cartier. Am început la fântâna arteziană din faţa blocului de la Cinema Dacia. O bunică cu o nepoţică ni s-au alăturat imediat. Nepoţica s-a lipit de scaun şi s-a urcat fără frică până-n vârf. Bunica ezita, deşi ne-a mărturisit că s-a gândit să sară cu paraşuta. Văzând că avem cu cine, am provocat-o să se urce. Nu ne-a trebuit foarte mult s-o convingem. Am ţinut foarte bine de scaun şi am încurajat-o să urce scara. A făcut-o cu puţină teamă, în timp ce ne zicea că are optzeci de ani.

Apoi ne-am mutat pe alea pietonală din zona complexului ‘Minerva’ – o zonă a seniorilor care stau pe băncile înşirate la umbră. Ne-au întâmpinat şi ei cu neîncredere: ‚la ce folosesc?’, ‚sigur spală bani europeni’, ‚nu-s bine făcute’. Dar şi cu: ‚cât costă o masă, aş vrea una la mine la țară’. Noi voiam să jucăm cu ei table… dar nu prea s-au arătat dornici. Un cetăţean mai turmentat ne urmărea şi ne întreba dacă suntem unguri sau români. Altul ne dojenea că nu are loc să treacă. Foarte nemulţumiţi seniorii cartierului, chiar dacă deunăzi se deschisese la etajul I al Cinemaului încă un Club al Pensionarilor în cartier. Ne-am întrebat şi noi oare când o să deschidă Primăria un Club al Tineretului? Am întrebat personal chiar şi Primarul, dar încă n-am primit nici un răspuns. Noroc că avem containerele de ‘La Terenuri’ să ne mai adunăm şi noi tinerii din când în când.

Fără prea mult succes la segmentul de vârsta descris mai sus, ne-am retras spre pădure cu ajutorul unor puşti fascinaţi de roabele care se transformau când în scaune, când în mese. În pădure am aranjat o masă, am mâncat pizza de la Old Pub şi bere mănăștureană HopHead. Parcă tot mai bine e în pădure. Când a început să se întunece ne-am dus la terenurile de sport, unde am instalat scaunele şi am făcut cu schimbul la jucat tenis şi arbitrat.

E greu să te joci cu toată lumea din cartier, cel mai simplu e cu copiii. După o săptămână intensă ne-am dat seama cât e de greu să îi faci pe oameni să înţeleagă că lucrurile se pot schimba chiar de la firul ierbii. Că politica nu e doar cea discutată pe băncile de la ‘Minerva’. Am fi vrut totuşi, ca şi ăştia mai tineri care fac şi ei democraţie directă în cartier să aibă un loc în Cinema Dacia. Dar încă nu am reuşit. Din cauza asta trebuie să avem roți… ca să ne tot mutăm cu mesele-scaune prin cartier. Acest mobilier urban, care momentan nu folosește la nimic, suntem siguri că la Zilele Mănășturului va fi folosit de locuitori într-un mod la care noi nu ne-am gândit.

credit fotografi: Bianca MureșanPedro Cavaco Leitão

Notă: În perioada 24-28 Aprilie Duo-ul Moradavaga a coordonat un atelier de design paticipativ la Cinema Dacia și în zona verde ‘La Terenuri’ în cadrul proiectului’ La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur’. Au participat: Paula Ciuncanu, Spiro Koça, Iunia MB, Andreea Pașca Igna, Bianca Mădălina, Andreea Ardelean, Cristina Ioana Ilie, Gabriel Tudor, Maria Dragoș, Simona Faje, Diana Galoș și a fost organizat de Silviu Medeșan și Lala Panait.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin