Cod Galben de Caniculă

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă atrag atenţia asupra Codului Galben de Caniculă (fenomene meteo temporar periculoase pentru unele activităţi) activ în această perioadă în zona noastră. Intensificarea valului de căldură, se vor atinge frecvent 34 – 36 de grade Celsius, şi accentuarea disconfortului termic impun mai multă atenţie asupra modului de desfăşurare a activităţilor cotidiene.

Pentru prevenirea incidențelor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. De asemenea, s-a cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

Temperaturile ridicate, alături de disconfortul pe care îl produc, reprezintă o adevărată ameninţare pentru sănătatea sau chiar viaţa populaţiei. Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare şi neurologice. Aceştia trebuie să fie mai precauţi.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Alegeţi alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Evitaţi consumul alimentelor ușor perisabile şi băuturile ce au un conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Meteorologii au anunțat temperaturi ridicate pentru perioada următoare, care vor genera un disconfort termic accentuat

Nu uitaţi de:

  • duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată;
  • limitarea creşterii temperaturii în încăperi prin: închiderea ferestrelor expuse la soare pe perioada zilei, aerisirea camerelor seara, noaptea şi dimineaţa devreme, tragerea jaluzelelor/draperiilor;
  • reglarea aparatului de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin