Cărţi pentru copii, prezentate duminică la Festivalul „Traista cu poveşti”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Dacă prima zi a Festivalului „Traista cu poveşti” găzduieşte două întâlniri cu personaje celebre, ursul Fram şi Nică, cea de a doua zi vă propune o întâlnire cu autorii unor cărţi deosebite: doamna Maria Vaida (autoarea volumului „Împărăţia cuvântului sau poveşti neterminate”) şi domnul Vasile Lechinţan („Comoara lui Mitruţ”).

„Cartea de Povești neterminate este rodul unui proiect interdisciplinar, ce a avut un succes neașteptat la Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea, fiind prezentată în variantă românească la un Simpozion Național de Didactică a Limbii Române. Pentru a pune în valoare scrierile lui I.D. Sîrbu, fost profesor odinioară la liceul nostru, am selectat fragmente de text din romanul Dansul ursului, un roman văzut ca o parabolă a libertății, stare de spirit raportată la regele animalelor din pădurile românești: ursul carpatin. În subtitlu, I.D. Sîrbu, prozator, publicist, dramaturg, dar mai ales profesor, adresează acest roman copiilor și bunicilor. Parcurgând prin lectură povestea neterminată, copiii rămân alături de personaje, încercând să le configureze destinul, iar lectura nu se sfârșește atunci când au lăsat cartea din mână, ci îi determină să problematizeze, să judece, să-și imagineze noi situații. În aceste cazuri micii lectori pot să facă ei înșiși reprezentări, să-i pedepsească pe vinovați, deci să continue Povestea. Este dedicată tuturor copiilor și bunicilor din lume, pe care noi îi invităm să termine Povestea”, mărturiseşte autoarea, doamna Maria Vaida.

Iar despre volumul semnat de Vasile Lechinţan, doamna Irina Petraş, Preşedinte al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, nota:

„Istoricul Vasile Lechinţan este de mult cunoscut clujenilor pentru istoriile savuroase din trecutul Cetăţii pe care le scoate la lumina zilei în seriale publicate în presa locală ori în broşuri (în colaborare) precum Legendele Clujului. Poveştile din Comoara lui Mitruţ au ca punct de plecare date reale culese de autor din documentele de arhivă pe care le cercetează de o viaţă. Clujul secolului al XVII‑lea coboară în pagină prin intermediul a trei copilandri. Clujeanul Mitruţ e călăuză „ocoşă” pentru Dan, puiul de ţăran ce-şi însoţeşte părinţii la târg, şi pentru Ian, copil de nobil polonez refugiat la Cluj din cauza prigoanei religioase din ţara lui. Cei trei descoperă străzi, oameni, întâmplări, locuri tainice, fiind spectatori curioşi şi actori de ocazie în felurite peripeţii, multe cu tâlc. Autorul intervine adesea, între paranteze, pentru a explica un cuvânt sau pentru a lega denumiri vechi de locurile de astăzi ale oraşului. O carte pentru copii, dar şi pentru oameni mari, plăcută şi instructivă”.

Aşadar, duminică, 17 martie 2019, de la ora 14:00, respectiv 14:30, cei doi autori vor prezenta, în cadrul Festivalului  „Traista cu poveşti”, două volume remarcabile.

Iubitorii poveştilor, indiferent de vârstă, sunt aşteptaţi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în acest week-end, pentru a lua parte la a VI-a ediţie a festivalului, o ediţie ce pune în centru atenţiei „Eroii basmelor”.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin