Atelier pentru studenţi: secretul tehnologic al unui espresso

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin
Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a USAMV organizează, în colaborare cu Caffè River România, a doua ediţie a workshop-ului „Cafea espresso – Impactul tehnologiilor avansate de procesare”. Atelierul va avea loc vineri, 18.03.2016, între orele 10.00-12.00, în Staţia Pilot de Produse Zaharoase din cadrul facultăţii.
Wsh Cafe River 18.03.2016La ediţia precedentă, 60 de participanţi, studenţi, masteranzi şi cadre didactice, au aflat secretul tehnologic al unui espresso, dar şi valenţa culturală şi istorică a acestui produs. Prezentarea speciilor de arbori de cafea Arabica şi Robusta şi recunoaşterea boabelor din cele două soiuri, identificarea aromelor specifice cafelei Arabica şi Robusta au fost urmate de prezentarea tehnologiei de procesare, pornind de la recoltarea cafelei verzi, până la obţinerea cafelei prăjite. Toţi aceşti paşi au dezvăluit un proces tehnologic complex şi delicat, al cărui rezultat se reflectă în mod direct în calitatea senzorială a produsului finit.

Naşterea cafelei espresso este legată de apariţia aparatului care o produce, espressorul. Primul aparat de preparat espresso a fost construit și brevetat în anul 1884 de către italianul Angelo Moriondo din Torino. Metoda pentru prepararea rapidă a cafelei a fost realizată în anul 1901 de italianul Luigi Bezzera. În 1935 Francesco Illy a patentat primul aparat automat de cafea care înlocuia apa presurizată cu abur și l-a numit „Illetta”, după numele soției sale. Brevetarea primului aparat de espresso sub presiune, care nu schimbă gustul sau aroma cafelei, a fost făcută de către Giovani Achille Gaggia în 1947. Alte modernizări au fost aduse în 1950, de italianul Ernest Valente, care a automatizat complet procesul și a brevetat primul espressor automat.

Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV îşi deschide staţiile pilot şi în cadrul „Săptămânii Altfel”, de luni până vineri în intervalul 8,00 – 14,00, astfel încât grupele  de elevi însoţiţi de un cadrul didactic al facultăţii pot afla şi vedea cum se obţine un salam sau o şuncă, un produs de panificaţie, produsele fermentative – bere, vin, dulciuri etc. (Şcolile şi grădiniţele sunt rugate să-şi planifice din timp vizita, folosind adresa de e-mail: laurastan@usamvcluj.ro)
La începutul verii, facultatea organizează Festivalul Alimentul, unde studenţii din anul IV îşi prezintă produsele obţinute în cadrul proiectului de licenţă. Aceste produse sunt inovative, fiind realizate pe baza unor reţete proprii. În cadrul acestui festival firmele invitate pot oferi internship-uri. La solicitarea studenţilor, în funcţie de colaborările stabilite cu firmele de pe piaţă, sunt organizate ateliere practice, realizate în staţiile pilot ale facultăţii.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin